2013. december 12., csütörtök

Bögrés mákos,gyümölcsös muffin

Már megint muffin. :D
Ráadásul nem is akármilyen,mákos.
Hogy miért jó nekünk a mák,nézzük:

Csontozat erősítése
Mivel a mák nagy mértékben tartalmaz kalciumot, illetve B1-, B6-, és B2-vitaminokat és E-vitamint, ezzel képes a csontritkulást megelőzni, illetve a csontsűrűség állapotát javítani, így minden korosztály számára fontos lehet a fogyasztása. De tartalmaz vasat, magnéziumot és káliumot is. Így nélkülözhetetlen ásványi anyag forrásként szolgálhat egész évben.

Csökkenti a vérnyomást
A mák jótékony hatással van a vérkeringésünkre is, ugyanis vérnyomáscsökkentő hatása van, illetve fogyasztásával megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása is. De ezen kívül azoknak is érdemes több mákot fogyasztaniuk, akik a koleszterin szintjüket szeretnék csökkenteni, illetve karbantartani.
Görcsoldó
A mákban található anyagok a görcsoldásban is segíthetnek. Gyomor- vagy bélgörcsök ellen is hatékony, de a menstruációs zavarok terápiájában is használják. Ezen kívül hatékony a sebek gyógyításában és fogyasztásával növelhető a szellemi teljesítőképesség is, ezen kívül pedig köztudottan nyugtató hatással is rendelkezik, így főleg stresszes időszakokban hasznos segítségünkre lehet.

Béltisztító hatás
Mivel a mákszemek alig emésztődnek meg a szervezetünkben, így nagyon hatásos segítség a bélcsatorna tisztításában és ezzel számos a bélrendszert érintő betegséget előzhetünk meg a fogyasztásával.
(Forrás:Femcafe.hu)
Hozzávalók:

(1 bögre=2,5 dl)
1 böger darált mák
1 bögre apró szemű zabepehely vagy 4 ek lenmagliszt
édesítő
2 teáskanál fahéj
csipet só
1 citrom reszelt héja
fél bögre fagyasztott,bogyós gyümölcs
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 bögre kókusztej
2 db tojás

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra,majd mindent összekeverünk egy tálba,muffinformába adagoljuk a tésztát(a formák 3/4-ig legyenek a tésztával) és kb 22-25 percig sütjük.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése