2013. augusztus 15., csütörtök

Vitaminok és ásványi anyagok

Sokaktól kérdeztem meg,hogy szednek-e vitaminokat vagy étrend-kiegészítőket,mikor elhatározták,hogy lefogynak.Páran azt válaszolták,hogy igen,de kaptam nem 1 embertől olyan választ,hogy ő bizony nem szed,mert hízlal...
Sajnos,a mai világban nagyon kevés vitamin található a növényekben.

A vitamaminok,ásványi anyagok igenis KELLENEK az egészséges fogyáshoz vagy akár a jó közérzethez!
Az aktív fizikai munkát végzőknek,a Kismamáknak,a sportolóknak pedig emelkedett ezekből
a szükséglet.
A zsírokról,szénhidrátokról most nem ejtenék szót,ha nem bánja a kedves olvasó! :)

Vitaminok:

A-vitamin:szükséges a normális színlátáshoz a szemben lévő sejtek számára,amelyek lehetővé teszik a szürkületben való látást.Elősegíti a száj,az orr és az emésztőrendszerben található nyálkahártya, valamint a bőr egészségét.
Forrásai:máj,hús,olajos magvak,sajt

Béta-karotin:(az A-vitamin elővitaminjának is hívják)
Erős antioxidáns,a szabad gyököket távolítja el.
Forrásai:világos színű zöldségek és gyümölcsök:répa,spenót,sárgabarack,paradicsom.

B1-vitamin:(tiamin)
A szénhidrátok nergiává történő átalakításához,az idegek és az agy normál működéséhez kell.
Forrásai:máj,vörös húsok,hüvelyesek

B2-vitamin(riboflavin):
A szénhidrátok energiává történő átalakításához szükséges,elősegíti az egészséges bőrt,a normális szem-és izommüködést.
Forrásai:máj,vese,vörös húsok,csirke,tojás(tej,joghurt).

Niacin:
segít szintén a szénhidrát energiává történő átalakításában,segíti az egészséges bőrt,hajat és az idegek normál működését.
Forrásai:máj,vese,vörös húsok,csirke,pulyka,mogyoró,sajt.

B6-vitamin(piridoxin):
zsír-fehérje-és szénhidrát anyagcserében van szerepe,elősegíti az egészséges bőr,haj és vörösvértestek képzését,aktívan használjuk számos fehérje és aminósav kémiai reakciójában.
Forrásai:máj,dió,hüvelyesek,tojás,hal,banán.

Pantoénsav:
szintén a zsírok-szénhidrátok-és fehérjék anyagcseréjében vesz részt,segíti a bőr és haj normál növekedését,segítit azoknak a hormonoknak és antitesteknek a képzését,amelyek a gyulladások ellen küzdenek,segíti a táplálékból az energiafelszabadítást.
Forrásai:máj,barnarizs,dió,hüvelyesek,tojás,zöldségek.

Folsav:
Elsődleges a DNS-képzésben(kismamáknál),szükséges a vörösvértestek képzésében.
Forrásai:citrusfélék,déligyümölcsök,élesztő,tojássárgája,zöldségekbe nyersen.

B12-vitamin:
szükségek a vörösvértestek képzésében,az anémia(vérszegénység) kialakulásának megelőzésében,szükséges a zsír-fehérje-és szénhidrát-anyagcserében,elősegíti a sejtnövekedést-és fejlődést,szükséges a normális izomműködéshez.
Forrásai:hús,hal,belsőségek,élesztő,zab.

Biotin(H-vitamin):
a zsírsav és glikogéntermelésben,valamint a fehérje-anygcserében vesz részt,szükséges a normál növekedéshez és fejlődéshez.
Forrásai:tojássárgája,máj,belsőségek,dió,zab

C-vitamin:
növeli és javítja a testsejtjeit,javítja a kötőszöveteket,elősegíti az egészséges vérereket,fogínyt,hemoglobin-és vörösvérsejt-képzést,adrenalinképzést,erős antioxidáns.
Forrásai:friss gyümölcsök,különösen a citrusfélék,paprika,paradicsom,sötétzöld levelű zöldségek.

D-vitamin:
Ellenőrzi a kalcium felszívódását a belekből és segíti a kalcuim-anyagcserét,gyerekeknél megelőzi az angolkór kialakulását,segíti a csontkép szabályozását.
Forrásai:napfény,friss olaj és olajos hal,tojás.

                                                   Ásványi sók

Kalcium:
fontos a csont és a fog szerkezetében,közreműködk az idegimpulzus vezetésében,segíti az izom-összehúzódást.
Forrásai:tengeri ételek,zöld,leveles növények,sajt,hüvelyesek,magvak.

Nátrium:
segíti a vérkeringés egyensúlyának ellenőrzését,szerepet játszik az izom és idegműködésben.
Forrásai:asztali só,zöldség,hal,hús,sajt.

Kálium:
a nátriummal együtt ellenőrzi a folyadékegyensúlyt,szerepet játszik az izom és idegműködéseben.
Forrásai:zöldségek,gyümölcsök.

Vas:
részt vesz a vörösvérsejtek képzésében és oxigénellátottságában.
Forrásai:vörös hús,máj,belsőségek,kagylófélék,zöld leveles növények.
Figyeljünk rá, hogy a növényi vasat fehérjével, C-vitamin dús táplálékkal együtt fogyasszuk!(Köszi Sziszka! :) )

Cink:
segítit a sebgyógyulást,sok olyan enzim összetevője,melyek a zsír-szénhidrát-fehérje-anyagcserében vesznek részt.Segítit az immunrendszer működését,támogatja a sejtépítést.
Forrásai:hús,tojás,sajt.

Magnézium:
részt vesz az új sejtek képzésében,az izomösszehúzódásban és az idegműködésben,segíti az energiatermelést,segíti a kalcium-anyacsere szabályozását,valamint a csontok ásványisó-szerkezetének felépítését.
Forrásai:zöldségek,gyümölcsök,burgonya.

Foszfor:
segíti a csont-és a fogképződést,részt vesz az energiaanyagcserében.
Forrásai:hús,hal,zöld zöldségek.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése